Το Βέλγιο, το Μουντιάλ, οι Φλαμανδοί και οι εκλογές

12/10/2013 • 18:44
Το Βέλγιο, το Μουντιάλ, οι Φλαμανδοί και οι εκλογές
  • shares

Η πρόκριση της Εθνικής Βελγίου στα τελικά του Μουντιάλ βοηθά στην ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας στη χώρα, αλλά προβληματίζει το αποσχιστικό κίνημα των Φλαμανδών!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters το Σάββατο, οι Βέλγοι έχουν αρκετούς λόγους να γιορτάσουν τους τελευταίους μήνες.

Η στέψη του νέου βασιλιά Φιλίππου, η βράβευση ενός Βέλγου με Νόμπελ για πρώτη φορά από το 1977 (Φρανσουά Ενγκλέρ, Νόμπελ Φυσικής) και τώρα η επιστροφή των «κόκκινων διαβόλων» στις μεγάλες διοργανώσεις έχει φέρει ευφορία στις τάξεις των Βέλγων, κάτι που οι περισσότεροι πολιτικοί στη χώρα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.

Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης τονίζουν ανοικτά την υποστήριξή τους προς την Εθνική ομάδα και αρκετά χρησιμοποιούν ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να «μοιραστούν» τη χαρά τους για την πρόκριση με τους πολίτες.

Δεν είναι όλοι όμως οι πολιτικοί χαρούμενοι για την επιτυχία της Εθνικής, καθώς στο Βέλγιο είναι γνωστό εδώ και χρόνια το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς και τους γαλλόφωνους Βαλόνους.

Οι δύο περιφέρειες έχουν ξεχωριστό σύστημα παιδείας και διαφορετικές πολιτικές σε αρκετούς τομείς, ενώ υπάρχουν και αρκετές διαφορές στην ποιότητα ζωής, με την ανεργία να «καλπάζει» στη Βαλονία σε σχέση με τη Φλάνδρα, αρκετοί πολίτες της οποίας θεωρούν ότι ουσιαστικά χρηματοδοτούν με τους φόρους τους τη ζωή των Βαλόνων!

Για το μεγαλύτερο κόμμα της ομοσπονδιακής βουλής του Βελγίου, το N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie, «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία»), το οποίο επιθυμεί την απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο, η ενίσχυση της εθνικής βελγικής ταυτότητας μόνο ευφορία δεν προκαλεί.

«Δεν με νοιάζει η σημαία του Βελγίου, με αφήνει αδιάφορο. Έμαθα για τη νίκη επί της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο από τις εφημερίδες και λυπήθηκα για τους σκωτσέζους οι οποίοι θέλουν και αυτοί να ανεξαρτητοποιηθούν από την Αγγλία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γιάν Πέρεμανς, πρόεδρος του φλαμανδικού κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμαρχος της Αμβέρσας και ηγετικό στέλεχος του N-VA, Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη βελγική τηλεόραση τόνισε ότι υποστηρίζει την Εθνική επειδή συμμετέχουν σε αυτή Φλαμανδοί παίκτες, ωστόσο όταν προκλήθηκε δεν θέλησε καν να εκστομίσει τη φράση «υποστηρίζω το Βέλγιο».

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το Ν-VA. Όπως εξηγούν πολιτικοί επιστήμονες, δεν δείχνουν όλοι οι υποστηρικτές του κόμματος αποσχιστικές τάσεις.

Πολλοί είναι αυτοί που το ψηφίζουν μόνο για τις κεντροδεξιές του θέσεις, στηρίζοντας παράλληλα και την Εθνική Βελγίου!

Έτσι, στο κόμμα ανησυχούν ότι η επιτυχία των «κόκκινων διαβόλων» θα συμβάλλει στην πτώση του ποσοστού του για τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το ποσοστό του N-VA στη Φλάνδρα έπεσε κάτω από το 30% για πρώτη φορά από το 2010, παρ' όλο που παραμένει πρώτο κόμμα μακράν στην περιοχή.

«Είναι ενοχλητική η επιτυχία της Εθνικής για όσους υποστηρίζουν το αποσχιστικό κίνημα της Φλάνδρας, γιατί όπως και να το κάνεις, όντως δημιουργεί ένα εθνικό βελγικό συναίσθημα», είπε στο Reuters ο Ντέιβ Σιναρντέ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Τα ίδια τα μέλη της ομάδας έχουν μείνει μακριά από την διαμάχη, αν και ο αρχηγός Βενσάν Κομπανί - ο οποίος κατάγεται από τις επίσημα δίγλωσσες Βρυξέλλες - έριξε το υπονοούμενό του για τον Δήμαρχο Αμβέρσας Ντε Βέβερ.

Όταν ο τελευταίος κέρδισε τις δημοτικές εκλογές είχε δηλώσει πως «η πόλη είναι για όλους μας, αλλά απόψε είναι ειδικά για μας».

Ο Κομπανί μέσω Twitter μετά τη νίκη επί της Σκωτίας είχε απαντήσει: «Περήφανος για τους οπαδούς μας, περήφανος για τη χώρα μας. Το Βέλγιο είναι για όλους, αλλά απόψε είναι ειδικά για μας»...

Γράψτε το σχόλιο σας...
20/09/2019 • 10:51

Τακτική με έμφαση τις επιθέσεις σε Κάλιαρι, Κόρτραϊκ. Προβάδισμα για Ναντ και Σάλκε

H Τζουργκάρντεν δεν θέλει να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία στο Σούντσβαλ. Ματς με ευκαιρίες στο γκολ για όλους περιμένουμε στη Σαρδηνία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στις λεπτομέρειες διακρίνεται το πλεονέκτημα της Ναντ στο Στρασβούργο