Οχι άλλο κά(τσε)ρβουνο ...

0
Κωστής Μπότσαρης
11/09/2013 • 14:21
Οχι άλλο κά(τσε)ρβουνο ...
  • shares


Φευ . Μια φωτογραφία του Εργκούς Κάτσε ή μάλλον η γνωστή - πλέον - φωτογραφία του 20χρονου ποδοσφαιριστή ήταν αρκετή να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Δε νομίζω πως πρέπει να μπει κάποιος στη διαδικασία για το αν υπέπεσε σε λάθος ή όχι. Ισως αυτό να είναι και το μόνο που δεν αμφισβητείται, ούτε καν από τον ίδιο. Είτε γνώριζε τον συμβολισμό της μπλούζας που φορούσε είτε όχι - όπως ο ίδιος υποστηρίζει - η ουσία παραμένει η ίδια. Ως δημόσιο πρόσωπο, μέλος μιας λαοφιλούς ομάδας όφειλε να είναι πολύ πιο προσεκτικός σε θέματα που μπορεί να τον εκθέσουν, μα πολύ περισσότερο στα πρόσωπα που συνθέτουν τον κοινωνικό του περίγυρο και σ' αυτούς εμπιστεύεται ευαίσθητα, προσωπικά του δεδομένα.

Επαναλαμβάνω, η κύρια ευθύνη βαραίνει τον ίδιο και γι' αυτό ο ίδιος κρίνεται και θα κριθεί αλλά για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει υπό ιδιαίτερες συνθήκες, ασχολούμενο από τα δέκα τέσσερα του χρόνια 99,9% με το ποδόσφαιρο, δίχως άλλες γνώσεις ίσως γεγονότα σαν κι αυτό να είναι και οι πλέον σημαντικές του ευκαιρίες για να μάθει, να συνειδητοποιήσει, να κατανοήσει. Δυστυχώς ανήκει στην πολυπληθέστατη κατηγορία αυτών που πρέπει να πάθουν για να μάθουν. Προσωπικά, τον γνώρισα μέσα από την παρουσία του στην ομάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Ταπεινός, ντροπαλός, μαζεμένος, που δύσκολα θα σηκώσει το βλέμμα του να σε κοιτάξει στα μάτια. Βραχύσωμος, αεικίνητος, πεισματάρης αλλά πάντα με πολύ διάθεση να πειράξει ανθρώπους του ποδοσφαιρικού του περιβάλλοντος με τους οποίους έχει μια οικειότητα. Λόγω του σωματότυπού του επέλεξε - ενδεχομένως κι ασυνείδητα - ένα πιο τραχύ αγωνιστικό προφίλ προκειμένου να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Η διαδρομή από την πρώτη του παρουσία σ' επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος, όταν ο Μάκης Χάβος τον έβαλε στην εκτός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό μέχρι να φτάσει ν' αγωνίζεται ως βασικός στην περυσινή σεζόν είναι ενδεικτική και άκρως αντιπροσωπευτική.

Στο σημαντικότατο ατόπημα που υπέπεσε, όλα ήταν θαρρείς προγραμματισμένα στην εντέλεια. Ο αρνητικός πρωταγωνιστής απουσίαζε, άρα η όποια επεξήγηση θα δινόταν μέσω . μηνύματος από έναν που δεν ξέρει να γράφει, συνεπώς πεδίον δόξης λαμπρό για όποιον ήθελε να ξεδιπλώσει το παιχνίδι του και να πετύχει τους στόχους του. Δεν ξέρω αν αυτός-οί προήλθαν από το περιβάλλον του, ούτε προσπαθώ ν' απενοχοποιήσω  τον νεαρό ποδοσφαιριστή από τη σημαντικότατη ευθύνη που τον βαραίνει. Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που θ' αγνοήσω όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους για να φτάσω και στην ετυμηγορία του. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Δεν είναι κανενός ο ρόλος αυτός πλην της διοίκησης της ομάδας.

Αποψη δικαιούται να έχει ο καθένας, όπως επίσης υποχρέωση έχει ο καθένας ν' ακούσει τον όποιον κατηγορούμενο για οτιδήποτε ν' απολογείται, ειδικά όταν το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μια φωτογραφία. Οταν δεν έχω δει κανέναν σε «ζωντανό» χρόνο να κάνει κάτι, να δηλώνει κάτι - κι αυτό ισχύει και για δηλώσεις που κυκλοφόρησαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται πίσω ακόμη κι από επώνυμους λογαριασμούς και προφίλ - δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, επειδή κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό κρίνω ως σωστό και δίκαιο.

Το . κενό ανάμεσα στο «μου είπαν», «διάβασα», «είδα» μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου είναι αρκετό για πολλούς καλοθελητές να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν μια τέτοια κατάσταση κατά το δοκούν αλλά και για ανθρώπους, που μέσα από τη λατρεία που έχουν για την αγαπημένη τους ομάδα, πιεσμένοι από πάσα κατεύθυνση σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, φτάνουν σε κρίσεις και συμπεράσματα θέλοντας να προφυλάξουν αυτά που πιστεύουν και τα υποστηρίζουν ως ανυπέρβλητα ιδεώδη. Σ' αυτά προσθέστε και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που έπρεπε εξ αρχής να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει πως το όλο θέμα αποτελεί ενδοοικογενειακό ζήτημα και θα επιληφθεί επ' αυτού, μεριμνώντας - σε συνεννόηση με τον ποδοσφαιριστή - να εξαλειφθεί οτιδήποτε σχετικό από το διαδίκτυο που να επιτρέπει στο όλο θέμα να διαιωνίζεται, αν όχι να επιδεινώνεται και παράλληλα να κινηθεί νομικά εναντίον αυτών που κρατούν τα νήματα της όλης υπόθεσης. Παράλληλα, θα περιόριζε δραστικά τα υπάρχοντα περιθώρια στις απόπειρες νουθέτησης του πως πρέπει ν' αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση.

Σε μια ομάδα που έχει μπουχτίσει από διχασμούς, δεν υπάρχει χώρος για άλλους. Σχεδόν σε κάθε πρόσωπο που έχει ενασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ, κατέχοντας περίοπτη θέση υπάρχει μια ομάδα υποστηρικτών και μια ομάδα αντιφρονούντων. Νισάφι . Το διαίρει και βασίλευε ποτέ και πουθενά δεν έχει βρει πιο πρόσφορο έδαφος από αυτήν την ομάδα. Ξέχωρα απ' όλα τα υπόλοιπα ο Κάτσε είναι ένας ποδοσφαιριστής πάνω στον οποίο η ομάδα έχει επενδύσει τουλάχιστον έξι χρόνια και περιμένει να εισπράξει πολλά από αυτόν, αγωνιστικά πρώτα και οικονομικά στη συνέχεια. Αν το καλύτερο για την ομάδα είναι να πουληθεί, τότε έτσι να γίνει. Αν πρέπει να περιθωριοποιηθεί καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο έτσι να γίνει. Αν πρέπει - εδώ το αν είναι . ρητορικό - να υποβληθεί σε μαθήματα ιστορίας και κοινωνικής συμπεριφοράς σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε αυτό να καθιερωθεί και να γίνει και σε παιδιά που έρχονται από πίσω για να περάσουμε - επιτέλους - σε καταστάσεις πρόληψης κι όχι . θεραπείας.

Αλλά ειδικά για τους ανθρώπους που διαμορφώνουν απόψεις στον κόσμο, είναι τουλάχιστον τραγική η επιπολαιότητα, η επιφάνεια και το όψιμο, αδέκαστο προφίλ που επιλέγουν σε θέματα σαν κι αυτό όντας συνειδητά ανυποψίαστα «θύματα» στην κοινωνική τους υπόσταση και όχι μόνον. Περιπτώσεις τέτοιων προσώπων που χτύπησαν δεκάδες πόρτες για μια ευνοϊκή θητεία στον στρατό και την πήραν, που παρέμειναν χρόνια ολόκληρα απαθή στο τεράστιο θέμα με τα Σκόπια - όπως και στον πρόσφατο εκτός έδρας αγώνα με τη Σάλκε και το σχετικό πανό - που «καταπίνουν» απρόσκοπτα τις προκλήσεις των αντεθνικών ύβρεων οι οποίες πυκνά - συχνά προκύπτουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και τώρα δράττονται της ευκαιρίας να προβάλλουν τα υπέρ πατρίδος αισθήματά τους. Λίγους κοροϊδεύουν, πολλοί καταλαβαίνουν αλλά λόγω πολλών και σοβαρότερων προβλημάτων στην προσωπική τους ζωή, απλά δεν ασχολούνται. Αυτό συνιστά απαξίωση, δε . βρέχει.

Ο ποδοσφαιριστής αναμένεται ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη κι ότι είναι να γίνει θα γίνει. Απλά να μιλήσει, για όλα, για το συγκεκριμένο, για την Εθνική και τους λόγους που επέλεξε αυτήν της πατρίδας του κι ας τοποθετηθούν γι' αυτόν κι οι συμπαίκτες του, που μετά την οικογένειά του, τον γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν. Να δώσει τις εξηγήσεις του και να τοποθετηθεί ο εκ των έμμεσα θιγόμενων Βούκιτς, για το αν τον πιστεύει ή όχι. Ούτως ή άλλως η απόφαση θα είναι του μεγαλομετόχου. Δεν είναι κάτι ασήμαντο το όλο θέμα, δε . σταμάτησε να γυρίζει η γη εξαιτίας του.

Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια ευεργετική διακοπή, καθώς η ομάδα έχει τρεις σημαντικές μονάδες της στο ιατρικό δελτίο (Λίνο, Λάζαρ, Λόρενς), μικρότερου μεγέθους προβλήματα αντιμετώπισαν οι Γεωργιάδης, Αθανασιάδης, ενώ υπάρχουν και τα θέματα με τους Λόπεθ, Σπυρόπουλο, όπου κι εδώ ίσως το . «χρόνος ιατρός πάντων» μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Επιπλέον, υπάρχουν νέα πρόσωπα στην ομάδα, που έστω και μέσω της Εθνικής, επανενεργοποιήθηκαν δίνοντας δείγματα γραφής των δυνατοτήτων τους. Δόθηκε ο χρόνος ν' αποφευχθεί μια άστοχη μεταγραφική κίνηση όπως τέτοια αποδείχτηκε πως θα ήταν η περίπτωση του Γερμανού Αλεξάντερ Μάντλουνγκ. Ευτυχώς ξεκινούν και πάλι οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εκ νέου στο . αυτονόητο. Το Σάββατο, ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στη Βέροια αλλά γι' αυτόν τον αγώνα έχουμε μέρες ν' ασχοληθούμε. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους, με σύνεση κι αυτοσυγκράτηση .
Γράψτε το σχόλιο σας...
21/09/2019 • 07:11

Ματς με παραγωγικά μηνύματα σε Γκενκ, Λιντς, Λέστερ και Νιούπορτ

Η Τόττεναμ έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και θα τους χρειαστεί στο Λέστερ. Εξίσου θεαματικά αναμένονται τα παιχνίδια στο Λιντς, το Νιούπορτ και το Λίβινγκστον της Σκωτίας. Προβάδισμα νίκης με προϋπόθεση την ουσία για Μπαρτσαλόνα, Γκενκ και Άρνεμ