Επαναφορά του "σχεδίου Σάντος"

Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για την (σωστή) απόφαση της ΕΠΟ να επαναφέρει το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης που είχε εκπονήσει ο Φερνάντο Σάντος με σκοπό ουσιαστικά τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Ποδοσφαίρου!
0
Αποστόλης Λάμπος
02/12/2017 • 08:10
Φερνάντο Σάντος
  • shares
Το 2014 ο Φερνάντο Σάντος αποπέμφθηκε άκομψα από την Εθνική ομάδα με αποτέλεσμα να μη χαρεί με τους παίκτες του την επιτυχία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας καθώς "πέταξε" απευθείας από τη χώρα του καφέ για την πατρίδα του. Εκτός από εκείνο το Μουντιάλ ο Πορτογάλος είχε οδηγήσει την Εθνική και στους οκτώ του EURO 2012 στην Πολωνία.

Κι όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγαλύτερη επιτυχία του Σάντος στην Ελλάδα υπήρχε το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων. Ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που είχε εκπονήσει με τους Φύσσα, Βόκολο, Ρικάρντο και το οποίο είχε σκοπό να δημιουργηθεί μια πραγματική ελληνική σχολή ποδοσφαίρου. Δική του ιδέα ήταν και η δημιουργία Εθνικής Κ15.

Από τα τμήματα υποδομών των Εθνικών ομάδων θα ξεκινούσε το στρατηγικό πλάνο με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού τρόπου λειτουργίας όλων των εθνικών ομάδων από την Κ15 μέχρι την Εθνική ανδρών. Αυτό αφορούσε από την επιλογή των παικτών που θα στελέχωναν τις εθνικές ομάδες, τις προπονήσεις και την κοινή τακτική που θα ακολουθούσαν όλες οι ομάδες, αλλά και την νοοτροπία που πρέπει να διακατέχει τους παίκτες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Προτεραιότητα του σχεδίου ήταν η εκπαίδευση των νεαρών παικτών που θα στελέχωναν την Εθνική με σκοπό την εξέλιξή τους σε θέματα Τακτικής, Τεχνικής και Διαγωγής αλλά και η αφομοίωση του πνεύματος που πρέπει να διακατέχει όποιον φορά φανέλα ή φόρμα με το εθνόσημο στο στήθος. Αφού λοιπόν κάναμε μια βουτιά στο πρόσφατο παρελθόν, πάμε να δούμε τί μας επιφυλάσσει και το άμεσο μέλλον.

Είναι στις προθέσεις της Ομοσπονδίας να επαναφέρουν σε λειτουργία το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Σάντος ώστε να ξαναμπούν οι εθνικές ομάδες στις σωστές ράγες με σκοπό να αποφευχθούν εμπειρίες τύπου 2014-16. Είναι μια προσπάθεια ώστε να μην παρεκκλίνει ποτέ ξανά η εθνική ομάδα και οι υποδομές της από την φιλοσοφία της. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, που θα έχει κάποιες διαφορές (κυρίως λόγω οικονομικών δεδομένων) σε σχέση με το σχέδιο "Σάντος", θα έχει ο Ζήσης Βρύζας ως υπέυθυνος εθνικών ομάδων. Παράλληλα ο Μίκαελ Σκίμπε θα μεταλαμπαδέυσει τις δικές του εμπειρίες καθώς έχει δουλέψει τόσο σε ακαδημίες σπουδαίων ομάδων, αλλά και στην Εθνική Γερμανίας. 

Ο Γερμανός τεχνικός θέλει επίσης να συνεχίσει (και να αυξήσει) τις επαφές με τους τεχνικούς των ομάδων της Super League ώστε να βοηθήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αυξάνοντας την εμπιστοσύνη τους στους Έλληνες παίκτες και ειδικά στα νέα εγχώρια ταλέντα. 

Ασφαλώς θα χρειαστεί χρόνος και κανείς δε θα πρέπει να περιμένει άμεσα αποτελέσματα, διότι μιλάμε για ένα πλάνο το οποίο μπορεί να έχει μόνο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αρκεί να ακολουθηθεί σωστά και να μην διακοπεί "βίαια".  
Γράψτε το σχόλιο σας...
15/10/2019 • 07:11

Σύγκρουση κινήτρων και γοήτρου σε Ελσίνκι, Αθήνα και Στοκχόλμη

Η Βοσνία θέλει μόνον τη νίκη απέναντι στην Ελληνική ομάδα η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανασύνταξης. Εξίσου δύσκολη η προοπτική νίκης των Φινλανδών. Υψηλής ανταγωνιστικότητας οι αναμετρήσεις σε Ρουμανία και Ελβετία