Επανήλθε η "Καραγκούνεια νοοτροπία"!

O Αποστόλης Λάμπος γράφει για το ταξίδι στην Αυστραλία το οποίο άλλαξε τα πάντα στην Εθνική μπολιάζοντας τους παίκτες ξανά με την Καραγκούνεια "νοοτροπία". Τα παραδείγματα του Δώνη και του Σταφυλίδη.
0
Αποστόλης Λάμπος
11/10/2017 • 15:18
Καραγκούνης
  • shares
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μέχρι πέρσι τον Ιούνιο είχε φτάσει στο σημείο να θεωρείται αναγκαίο κακό. Η "καταστροφή" όπως ο ίδιος ο Ρανέρι είχε χαρακτηρίσει την διετία 2014-16 ήταν γεγονός και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι η εποχή των 90's είχε επιστρέψει, αλλά και πως η εποχή του 2004 είχε φύγει ανεπιστρεπτί.

Ευτυχώς όμως στην ομάδα υπήρχαν ακόμα τα "γονίδια" της προηγούμενης φουρνιάς. Ξέρετε εκείνης του Καραγκούνη, του Κατσουράνη και των υπολοίπων παιδιών που έφτασαν την "γαλανόλευκη" σε δυσθεώρητα ύψη. Είχαν μπολιαστεί στους Καρνέζη, Παπασταθόπουλο, Τοροσίδη, Τζιόλη, Τζαβέλλα και Μανιάτη οι οποίοι αποφάσισαν να τα μεταλαμπαδεύσουν και σε όλους τους υπόλοιπους.

Η αλλαγή αυτή συντελέστηκε στην Αυστραλία. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μακριά από "γκρινιάρηδες" και "τυχοδιώκτες". Εκεί ήταν που η Εθνική έθεσε τις βάσεις για να γίνει και πάλι ομάδα. Εκεί πήραν τον λόγο οι αρχηγοί Τοροσίδης και Καρνέζης (ο Παπασταθόπουλος ήταν τραυματίας). Εκεί μίλησαν και οι υπόλοιποι παλαιότεροι και συμφώνησαν πως έπρεπε να μπει ένα τέρμα στον κατήφορο.

Στην κουβέντα έβαλαν και τον Μίκαελ Σκίμπε. Δεν περίμεναν από τον Γερμανό να τους μιλήσει για να τους κάνει ομάδα. Το know how το είχαν ΜΟΝΟ οι παίκτες. Ο Γερμανός τεχνικός έπρεπε να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και στα δεδομένα της Εθνικής ομάδας. Την ταυτότητα της η ομάδα την βρήκε και πάλι από τους ίδιους τους παίκτες της.

Οι ρόλοι στην ομάδα έγιναν και πάλι διακριτοί. Ο αλληλοσεβασμός επανήλθε. Πρωτίστως όμως επανήλθε ο αυτοσεβασμός. Κατάλαβαν άπαντες πως μόνο αν κάθε μονάδα από τον φροντιστή ως τον Σκίμπε σεβόταν τον εαυτόι της θα μπορούσε και πάλι να σεβαστεί την ομάδα. Ήταν τόσο συναισθηματικά φορτισμένες εκείνες οι συζητήσεις που όλα τα νεότερα μέλη της ομάδας "ορκίστηκαν" επί της ουσίας να γίνουν θεματοφύλακες της Εθνικής.

Κανένας δεν θα έχει θέση σε αυτή την ομάδα αν βάζει τον εαυτό του πάνω από αυτήν. Συζητήσεις για τις κλήσεις του Σκίμπε θα πέφτουν στο κενό. Μόνο εκείνος και οι παίκτες του γνωρίζουν ποιοι θα μπορούν να εντάσσονται σε αυτή την ομάδα που έγινε ξανά Ομάδα. Στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν στεγανά. Το club έκλεισε ξανά. Οι αρχηγοί εξήγησαν στον Σκίμπε ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τα προηγούμενα χρόνια.

Εκείνος προσαρμόστηκε. Ταυτίστηκε με την νοοτροπία της ομάδας, δεν την δημιούργησε ο ίδιος. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Σκίμπε. Το γεγονός ότι προσάρμοσε τη δική του φιλοσοφία σε αυτή της Εθνικής. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε να παίρνει από τους παίκτες του το 100% των δυνατοτήτων τους. Πέτυχε να παίζουν και γι' αυτόν και για την ομάδα.

Είναι χαρακτηρηστικά τα παραδείγματα του Δώνη και του Σταφυλίδη, οι οποίοι παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν έθεσαν εαυτούς στην διάθεση του προπονητή τους και αγωνίστηκαν με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει το στόχο τους. Αυτή ακριβώς η νοοτροοπία είναι η Καραγκούνεια νοοτροπία η οποία επανήλθε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Θα πρέπει λοιπόν η τεχνική επιτροπή της ΕΠΟ να σκεφτεί καλά το ενδεχόμενο άμεσης ανανέωσης του συμβολαίου του Μίχαελ Σκίμπε, ακόμα κι αν η Εθνική δεν προκριθεί στο Μουντιάλ. Οποιαδήποτε αλλαγή δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στους κόλπους της ομάδας.
Γράψτε το σχόλιο σας...
15/10/2019 • 07:11

Σύγκρουση κινήτρων και γοήτρου σε Ελσίνκι, Αθήνα και Στοκχόλμη

Η Βοσνία θέλει μόνον τη νίκη απέναντι στην Ελληνική ομάδα η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανασύνταξης. Εξίσου δύσκολη η προοπτική νίκης των Φινλανδών. Υψηλής ανταγωνιστικότητας οι αναμετρήσεις σε Ρουμανία και Ελβετία